ARŞİV

Kimlerin “18 yaş altı” Hizmetleri Geçerlidir?

Yazar: | Kategori: İş Hayatı, İş Kanunu | 08 Haziran 2010 Salı 16:48

Yazıyı Paylaş

Yazıyı Oyla

Soru: 1964 doğumluyum, 10.08.1981 SSK girişliyim, 8 yıl civarında da Bağ-Kur’luluğum var. Toplam primim 5818 gün. SSK bana, “18 yaşından önceki hizmetlerin emeklilikte dikkate alınmayacağını” bildirdi. Ancak araştırmalarımda Geçici 81. Madde; “08.09.1999 tarihinden önce işe girenler 18 yaş uygulamasına tabi değiller. Sadece Kademeye tabidirler” diyor. Bu durumda ne yapmam gerekiyor? > N.D. / MERSİN

CEVAP: Sayın Demiralp, 25 yıl, 46 yaş ve 5075 günle SSK’dan emekli olabilirsiniz. 25 yılınız ve gününüz dolmuş. Bağ-kur’dan sonra 1260 gününüz de mevcut. 46 yaşınızın dolduğu 09.07.2010 tarihinde emekli oluyorsunuz.

4447 sayılı Kanuna göre Kademeli Yaş uygulamasına tabi olduğunuz için, 18 yaş uygulaması yoktur. Yani hem 18 yaş uygulaması hem de Kademeli Yaş ikisi bir arada olmuyor. 18 yaş; sadece malullük, ölüm ve engellilerin emekliliğinde dikkate alınıyor. Bir de 01.04.1981- 08.09.1981 tarihleri arasında işe giren kadınlar 38 yaşından önce emekli olamıyorlar.

Bir yanlış anlaşılma var. 09.07.2010 tarihinden sonra ilgili SGK İl Müdürlüğü’ne emekli müracaatınızı yapabilirsiniz. Şayet müracaatınızı almazlarsa, PTT’den iadeli taahhütlü olarak gönderirsiniz. Bu durumda ya emekli maaşınızı bağlayacaklar, ya da yazılı cevap vereceklerdir. Gelecek cevaba göre hareket edersiniz. Bir zorlukla karşılaşacağınızı sanmıyorum.

Lütfi Köksal / Türkiye


Benzer Yazılar:

Bu haber 08 Haziran 2010 Salı, 16:48 saatlerinde İş Hayatı, İş Kanunu kategorisi altında yayınlandı. Bu habere yapılacak yorumlardan haberdar olmak için RSS 2.0 beslemesini kullanabilirsiniz. Yorum yapabilirsiniz, veya kendi sitenizden geri izleme yapabilirsiniz. Veya; gibi etiketleri kulanarak diğer haberleride okuyabilirsiniz. Bu haber toplamda kere okunmuş.


One Response »

  1. benim 1999 doğumlu oğlum var;muhtarlık binasında inşaat olduğundan dolayı kapalı ve nüfüs müdürlükten açilen kimlik değiştirmrm gerekiyodu ve nüfüs memuru değiştirmedi.muhtarımız memuru aramasına rağmen rica üzerine burda ikamet etmektedir dedi memura işlemi açil dedi ve yinede yapmadı.yasaları bilmediğim için beni bilgilendirirseniz sevinirim.0262341 4591.bulunduğum nüfüsüma kayıtlı olmama rağmen değişmedi memur.

Yazıyı Yorumla