SGK sigortalılarının emeklilik için belli bir prim gün sayısını, yaş şartını yerine getirmeleri gerekmektedir. Bazen sigortalıların çeşitli nedenlerle prim gün sayılarının iptali ve emeklilikte de dikkate alınmaması ile karşılaşılabilmektedir.
Esasen fiilen çalışılması durumunda prim gün sayılarının emeklilikte dikkate alınması gerekmekle birlikte, bazen fiili çalışma olmamasına rağmen sahte sigortalılık gibi durumlarda sigorta prim günleri iptal edilebilmektedir.
e-devletten alınan SGK Hizmet Belgesinde Ş – K – S gibi harfler yer alabiliyor.
Bu harflerin olması esasen çalışanlar için alarm verilmesi gerektiği anlamına geliyor.
SGK, sahte sigortalı olarak adlandırılan ve çalışmadan sigortalı gösterilenlerin bildirimini engellemek için sahte, şüpheli ve kontrollü olarak tanımlanan kodlar kullanmaya başladı.
SGK uygulamasında S (sahte işyeri), Ş (şüpheli işyeri) ve K (kontrollü işyeri) harfleri ile kodlanıyor. Eğer e-devletten veya SGK Hizmet belgesinde gördüğünüz “Ş” harfi, iş yerinin şüpheli iş yeri kapsamında olduğu ve iş yeri hakkında denetim/ inceleme yapılacağı anlamına geliyor.
İşyerine “Ş” şüpheli kodu konulduktan sonra, bu iş yeri hakkında SGK denetmeni veya Müfettişi tarafından bu iş yerinden sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığının tespiti amacıyla denetim süreci başlatılması yoluna gidilmektedir.
Hizmet dökümünde “Ş” harfi bulunan sigortalılar emeklilik talebinde bulunabilir, hatta aylıkları da bağlanmakla birlikte, denetim sonucunda bildirilen hizmetlerin sahte olması nedeniyle iptal edilmesi sonucu emeklilik hakkını kaybedenlerin aylıkları kesilir ve yersiz ödenmiş olan aylıklar geri istenmektedir.
Denetim sonuçlanıncaya kadar iş yerinin “Ş” olan kodu değiştirilmemekte, sahte sigortalı bildirimi yapıldığı tespit edilirse “Ş” kodu, “S” (sahte işyeri) olarak değiştirilmektedir.
Dolayısıyla sahte işyerinden yapılan fiilen çalışmadan SGK’na bildirilen hizmetler/çalışmalar iptal edilmektedir.
Eğer denetim sonucunda bir sorun olmadığı anlaşılırsa “Ş” kodu kaldırılarak bu iş yerinden yapılan çalışmalar SGK açısından geçerli kabul edilmektedir.
Bazen de fiilen çalışmasına rağmen bu kodlar yer alabiliyor. Fiilen çalışanlar açısından bir sorun olmayacaktır.