e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenlenecek faturaların e-Fatura olarak düzenlenmesi ve alınması yükümlülüğü bulunmakta olup, serbest meslek faaliyeti nedeniyle fatura düzenleme yükümlülüğü bulunmadığı ve bu faaliyet için e-Serbest Meslek Makbuzu düzenlenmesi gerektiğinden, serbest meslek mensubu mükelleflerin e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunmamaktadır.
GİB
e-SMM UYGULAMASINA KAYITLI OLAN MÜKELLEFLERİN e-FATURA UYGULAMASINA GEÇİP GEÇMEYECEĞİ HAKKINDA DUYURU
30.06.2025
Başkanlığımıza, iletişim kanallarımızdan gelen sorular üzerine aşağıdaki açıklamaların yapılması ihtiyacı doğmuştur.
Bilindiği üzere, 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “IV.1.4. e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” başlıklı bölümünde yer alan bilgilere göre brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler ilgili hesap dönemini izleyen yılın yedinci ayının başından itibaren, e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
Mezkur Tebliğin “IV.4.4. e-Serbest Meslek Makbuzu Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” başlıklı bölümünde ise vergiden muaf olmayan serbest meslek erbaplarının Tebliğin “IV.4.5” numaralı bölümünde belirtilen sürelerde e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına dâhil olması ve belirtilen tarihlerden itibaren serbest meslek makbuzlarını “e-Serbest Meslek Makbuzu” olarak düzenlemelerinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.
Bu düzenlemeler doğrultusunda serbest meslek mensubu mükelleflerin e-Fatura uygulamasına geçip geçmeyeceği hususunda Başkanlığımızca verilen bir özelgede aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir:
“e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenlenecek faturaların e-Fatura olarak
düzenlenmesi ve alınması yükümlülüğü bulunmakta olup, serbest meslek faaliyeti nedeniyle fatura düzenleme yükümlülüğü bulunmadığı ve bu faaliyet için e-Serbest Meslek Makbuzu düzenlenmesi gerektiğinden, serbest meslek mensubu mükelleflerin e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Diğer taraftan, e-Fatura uygulamasına kayıtlı olunmaması nedeniyle serbest meslek mensubuna düzenlenecek faturaların; e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler tarafından e-Arşiv Fatura, e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan mükellefler tarafından ise 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “IV.2.4.3. e-Arşiv Fatura Olarak Düzenlenme Zorunluluğu Getirilen Diğer Faturalar” başlıklı bölümünde yer alan açıklamalar da dikkate alınarak kâğıt ya da e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi gerektiği tabiidir.”
Duyurulur.
Kaynak: GİB Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. malibilgi.net veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.